Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   





Coronet Grove Residence
by Maddison Architects

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

We had an awareness of the history of the suburb within which the house is located. Beaumaris was established in the 1950's and 60's and has a heritage of experimental architecture from that period. Beaumaris was in the 50's, the Mornington Peninsular of today. Architects such as Mcglashan and Everest, Chancellor and Patrick, Mockridge Stahle and Mitchell , David Godsell and later Neil Clerehan and Baird Cuthbert Mitchell created incisive original architecture. Our design response therefore acknowledges this historical context. A skeletal PFC steel frame is expressed internally and externally to accentuate openings. This steel frame provides a fineness and legibility. The use of expressed steel work has its heritage in the 50's when steel framing became available as an affordable extruded section. A 'cloak' of building fabric is hung from the PFC frame in the Coronet Grove Residence. The north facing Bedroom element has its alabaster sawn block work framed and supported by the PFC Steel. Windows in this building part are accentuated with 250mm deep incisive window frames. These provide a strong horizontal window composition. Black zinc cladding wraps around the elevated southern living element. This cantilevered 'tube' hovers on an enormous Universal Steel Channel. The form of this element responds to the lookout nature of its use. The inclined cladding and inclined ends imply movement and provide a counterpoint to the static nature of the block work northern bedroom element. Intermediary spaces are generally clad in spotted-gum ship lap lining boards. The
 
 

concept of discreet North and South building elements is further emphasized internally with the PFC expression and concrete block work continuing in the circulation spaces. An emphasis was placed on embracing a cohesive response between the architecture and interior, where a materials run seamlessly from outside to inside. Other prerogatives regarding durability were also considered given the seaside location. This provided a further pragmatic overlay to all material and finished selections. All finishes had to pass strict minimal maintenance criteria. Principals of sustainability include; The northern portion of the roof is lifted to allow a controlled sun penetration into the living areas A thermal chimney is employed. The house can be purged through remote controlled highlight windows at night. External operable aluminium louvers provide sun control on all northeast and west windows and therefore minimise the heat load and damage to finishes internally. A geo-thermal bore is used to heat the swimming pool and internal spaces. A 20,000-litre subterranean water tank is used to collect all roof water runoff. A C bus lighting control system is used throughout to minimise power use. Low e glass is used throughout Low energy led and florescent lighting sources are used throughout. Native planting is used throughout. This project was cost managed by the builder owner with alternative materials, fittings and fixtures being requested for all selections. Accordingly, the project has been carefully cost scrutinized without loss of the original design intent.
 
DETAILS

Location
VIC
Architect
Maddison Architects
Contact address:
Maddison Architects
Project Team
Design architect: Drew Carling
Design architect: Petra Mueller
Design architect: Peter Maddison
Structural consultant: Ainley Engineering Group Pty. Ltd
Builder: Atkinson Pontifex
Builder: Atkinson Pontifex
Energy rating: David Bugalski
Photographer: Gerard Warrener
Photographer: Gerard Warrener
Building surveyor: Martin Beech - Red textas
Entered
2009


Photographs by Gerard Warrener & Gerard Warrener, text by Maddison Architects

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2009031586

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects