Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   
   -   Commendation in The Australian Institute of Architects Award for Commercial Architecture (SA)




Grenfell Centre Upgrade
by Materne Pennino Hoare

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

The Grenfell Centre was constructed in 1973 and is an iconic landmark in the Adelaide CBD. The building required refurbishment to satisfy the commerical offce market and environmental expectations. The resulting refurbishment provided the opportunity to address functional, social and urban design issues in the relationship of the built form to the streetscape. By extending the built form to Grenfell Street, active frontages have been created on all elevations which reinforce the grid layout and urban form of the city. The retail space has enlivened this key area of the city and the restated the Grenfell Centre's role as a major symbol at the hub of commercial enterprise and pedestrian activity in the city. The creation of the retail "cubes" and entry provides a stronger visual base to the tower at the street frontage and defines a central legible point of entry while reinforcing the symmetrical and rectilinear form of existing tower. The proportions, materials selections, reiteration of the horizontal and vertical grid, together with the detailing of the retail "cubes" complement the tower. The articulation of the "cubes" ensures that the integrity of the original tower form is retained. The "floating" glazed canopy over the double height entry atrium to the podium provides a sense of scale appropriate to the tower and a transition from the public realm to the corporate lobby. The refurbishment of the ground floor lobby has reinforced the key building elements and draws on the underlying philosophy of the original tower design. This has been achieved with the use of a
 
 

limited palette of high quality natural finishes including marble and timber combined with contemporary detailing. This approach has also been extended throughout the upper floors of the tower. The program was driven by the requirements to maintain or improve lettable area, improve amenity and attract or retain tenants in an increasingly competitive commercial market. The introduction of the two storey retail “cubes” provides a mechanism to address many of these issues while providing opportunities to enhance the built form and resolve urban design issues. The careful resolution and integration of engineering and services requirements are fundamental to the design of the bow truss framed glazed entry atrium roof and the structural glazed façade of the retail “cubes”. Maximising reuse of the existing building structure, fabric, services and façade has assisted in achieving excellent value for the owner throughout the tower refurbishment. The integrated approach to the glazing systems to the entry and retail provided a refined and sophisticated outcome for a cost comparative to a standard commercial glazing solution. The re-use of the main components of the tower is also a key component in the sustainability of the project. The existing efficient double glazed façade and building services have been augmented with high efficiency lighting and building management system. The need for high levels of transparency in the retail pods has been balanced with high performance glazing and a motorized sunscreen blinds which traps and vents solar heat gain at the top of the façade.
 
DETAILS

Location
Adelaide, SA
Architect
Materne Pennino Hoare
Contact address:
Materne Pennino Hoare
Find an Architect Profile

.Project Team
Project architect: Carlo Pennino
Project architect: Carlo Pennino
Design architect: Anthony Materne
Design architect: Anthony Materne
Structural consultant: KBR
Services consultant: Bestec
Quantity consultant: Rider Levett Bucknall
Interior Designer: Tonia Mudie
Team Member: Liam Short
Interior Designer: Tonia Mudie
Team Member: Liam Short
Builder Plaza: John Hindmarsh
Interior Builder: Mossop Group
Photographer: Mark Zed
Photographer: Mark Zed
Building surveyor: Katnich Dodd
Entered
2008


Photographs by Mark Zed & Mark Zed, text by Materne Pennino Hoare

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2008055662

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects