Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   
   -   The Australian Institute of Architects Award for Heritage Architecture (VIC)




Centre for Theology and Ministry and Dalton McCaughey Library
by Williams Boag Architects

        

IN THE ARCHITECTS WORDS

This project represents a significant architectural work placed and crafted into a highly sensitive heritage context. The new Centre for Theology and Ministry and Dalton McCaughy Library (CTM/DML) for the Uniting Church in Australia in partnership with the Society of Jesus (Jesuits) comprises a teaching facility, professorial and administrative offices, a small chapel and an important theological library. The new building is located on the eastern side of the Ormond College grounds in Parkville (VHR HO728) immediately behind the Wyselaskie Hall & MacLean House. The design of the new structure comprises interlocking wings of two and three stories plus a basement in the library. The site flanks Morrison Close pedestrian thoroughfare and preserves the historical nature and clarity of both Wyselaskie House and Maclean House immediately to the west while establishing in its own right an addition of significance to the complex of structures on the Ormond Grounds. Both the 1960s aesthetic (Romberg's octagonal McFarland Library and Romberg and Boyd's McCaughey Court) and the 1890s heritage context (Reed and Barnes and Reed, Henderson and Smart ) were influential in the siting, design and the detailing of this contemporary project crafted predominantly from concrete, copper, steel and glass. The CTM/DML is a separate entity to Ormond College and the location of the new facilities was carefully considered in the context of the College grounds and its future needs, whilst also maintaining important vistas of buildings and landscape within and external to the site. The retention of a
 
 

row of significant elm trees along Morrison Close resulted in a lineal planning arrangement with a narrow ‘frontage’ to College Crescent to the north and a strong presence to Morrison Close which was also upgraded as a pedestrian thoroughfare. A second entry with generous lobby is located along Morrison Close at the ‘step’ between the library and CTM teaching wings, further enlivened by the presence of the ‘Last Cuppa’ café. Wyselaskie Hall has been integrated with the CTM via conversion of the two former residences into additional student and tutorial spaces on the Ground Floor and administrative offices and meeting rooms on the First Floor. Intervention within the historic fabric has been minimised and the connections between old and new carefully considered. The Hall itself, once containing archival material belonging to the DML, has been converted into a multi-purpose space opening off the new internal gallery. Mixed mode air-conditioning has been used throughout enabling ‘ventilation mode only’ during optimum periods. Tempered supply and return air is provided to the basement plant room via large plenum spaces around the basement subterranean earth batters. Double glazing and solar control glass has been used on the exposed eastern and western sides of the DML to minimise heat loads. The CTM teaching areas and offices are provided with openable windows that are programmed to shut down the air-conditioning to prevent energy wastage. Motion detectors are provided to efficient lighting fixtures and storm water is collected and recycled for use in toilets and gardens.
 
DETAILS

Location
Parkville, VIC
Architect
Williams Boag Architects
Contact address:
Williams Boag Architects
Find an Architect Profile

.Project Team
Project architect: Tim Lang
Project architect: Dion Keech
Project architect: Tim Lang
Project architect: Dion Keech
Design architect: Peter Williams
Design architect: Andrew Croxon
Design architect: Peter Williams
Design architect: Andrew Croxon
Structural consultant: Irwinconsult Pty Ltd
Civil consultant: Irwinconsult Pty Ltd
Electrical consultant: Irwinconsult Pty Ltd
Mechanical consultant: Irwinconsult Pty Ltd
Hydraulic consultant: Irwinconsult Pty Ltd
Landscape consultant: Rush Wright
Acoustic consultant: Marshall Day Pty Ltd
Quantity consultant: Prowse Quantity Surveyors
Builder: Galvin Construction
Architect: Nick Gamble
Graduate Architect: Jeff Gabriel
Graduate Architect: Nina Dubowitz
Architect: Nick Gamble
Graduate Architect: Jeff Gabriel
Graduate Architect: Nina Dubowitz
Photographer: Tracie Williams
Photographer: Dion Keech
Photographer: Tony Miller
Photographer: Tony Miller
Heritage consultant: Lovell Chen Pty Ltd
Building surveyor: Philip Chun & Associates Pty Ltd
Entered
2008


Photographs by Tracie Williams, Dion Keech, Tony Miller & Tony Miller, text by Williams Boag Architects

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2008034274

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects