Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   





Refurbishment of Trevor Pearcey House for Australian Ethical Investments
by Collard Clarke Jackson Canberra

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

Australian Ethical Investment Headquarters Refurbishment of Trevor Pearcey House Background Trevor Pearcey House* is a 19 year old building in Fern Hill Technology park, Bruce ACT. The refurbished block E has become the new head office for Australian Ethical Investment (AEI). In 2007 the refurbishment received six stars from the Green Building Council of Australia – this represents world leadership in environmental design. It is the first building in the ACT, and only the third in Australia, to achieve a six star rating from the council. One the aspects that sets the project apart from most high level environmental buildings is that it was achieved using conventional low-technology design principles and on a conventional budget. The overall aim working with AEI was to create something fresh, innovative and energy efficient while engaging and teaching staff and visitors about how environmental buildings work and function. AEI were also interested in creating a comfortable work environment for their staff on all levels. Refurbishment The refurbished building has been developed to maximise the use of natural ventilation and lighting and to minimise energy use. This has been done relatively simply by insulating the outside of the existing façade, insulating the existing roof to R6, reorganising and modifying sunshading, replacing existing fixed windows with new double glazed openable windows, exposing thermal mass, improving daylight penetration and reusing materials. Environmental initiatives cover all areas of the building design such as management, waste, transport, water, indoor
 
 

environment in addition to the systems mentioned above. Through these simple cost effective methods the new headquarters has achieved a 75 per cent reduction in energy use and an 80 per cent reduction in water. Indoor Environment Part of the character of the project is the definite ‘rawness’ to the aesthetic. It is deliberately anti fashion. A decision was made from the project’s inception to avoid unnecessary additions to the finishes and internal structure of the building and work primarily with what was already there. Allowing the building to display traces of its previous life has also made it easier to highlight the extent of the conversion that has taken place. CCJ focused heavily on human health issues, with a concerted effort to minimise pollutants in the new environment by selective use and choice of finishes, paints, sealants and adhesives. Where new materials were required only products that had very low or no volatile organic compounds were used. One of the notable achievements in the building was the amount of recycling achieved. This included metal studs, plasterboard, carpet tiles, doors and door hardware, joinery cupboards, ceiling tiles, glass blocks, insulation, power point plates, cabling, furniture items, and other fittings. Two features provide a good example of both the amount of recycling and of the refurbishment’s personality. One is art work displaying environmental degradation made from old computer floor tiles and the other is a wall in AEI’s reception constructed from odd-sized timber palette ends and old timber cable reels destined for landfill.
 
DETAILS

Location
Bruce, ACT
Architect
Collard Clarke Jackson Canberra
02 6247 2077
Project Team
Project architect: Kevin Miller
Project architect: Kevin Miller
Design architect: Kevin Miller
Design architect: Kevin Miller
Project manager: Cobul Constructions
Structural consultant: Hughes Trueman
Electrical consultant: Bassett
Mechanical consultant: Bassett
Hydraulic consultant: Hughes Trueman
Landscape consultant: Red Box Design Group
Acoustic consultant: Heggies
Original architect: Allan Jack & Cottier
Interior Designer: Katy Mutton
Team Member: Myles Bunning
Team Member: Greg Willis
Interior Designer: Katy Mutton
Team Member: Myles Bunning
Team Member: Greg Willis
Green Star: Viridis E3
Photographer: Ben Wrigley
Photographer: Ben Wrigley
Entered
2008


Photographs by Ben Wrigley & Ben Wrigley, text by Collard Clarke Jackson Canberra

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2008014450

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects