Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   





Brisbane Square Library and Customer Centre
by City Design - Brisbane City Council

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

The new Brisbane City Council Library and Customer Centre (LCC) has set a new benchmark in customer focused service delivery through the incorporation of a number of previously separate service providers into a ""one stop shop"" over three interconnected levels. The design philosophy behind the Library, Customer Service Centre and Development and Regulatory Services Brisbane Square fit-out was based on service delivery and the public interface of the user groups to the wider Brisbane community. The user groups vision for the LCC was to create an innovative and flexible interior with a ""state of the art"" fitout that demonstrated best practice and incorporated the latest technologies, minimal barriers, allowing for the smooth delivery of facilities to the public. The fit-out delivery considered four basic principles as integral to the success of the design philosophy - experience, integration, flexibility and sustainability. The project team needed to focus on delivering a highly innovative interior design outcome that would enable the existing Council Stakeholders to function seemlessly in their new location. To achieve this a complete new strategy on service delivery was required ensuring it meets the principal sustainable design objectives. The entire design team were challenged to design a state of the art environment that would incorporate the change management tasks and activities that needed to be implemented while still providing a highly functional and flexible series of interconnecting public spaces. In many instances a leap of faith was needed by BCC and the design team to ensure the success in delivering best practice service models across
 
 

interconnecting open floor plates. This challenge has delivered many ""firsts"", including a fully computerise book sorter, wireless technology for roaming staff, best practice IT facilities for public use, leanings and interaction, custom designed self help portals and self help checkout kiosks. The underlying design theme for the fitout revolves around connectivity and the ""BRISBANE EXPERIENCE"". Insertion of two overlapping escalator voids created a ""Vertical Street"". This allowed for functional circulation and a visual linear connectivity over the three public levels. The ""Vertical Street"" allowed for neighbouring areas to interact and generate a sense of community via meeting pods, free form utility areas, gathering and relaxation spaces and behavioural settings. Elements within the design imbrue a sense of experience through reflection of local iconography and contemporary cultural life within the fitout; thematically, functionally and physically. The broad range of spaces and lounges broaden the functionality of this facility to allow many new experiences and opportunities for public interaction and use, beyond borrowing a book and paying rates bill. Each public level has been specifically themed using colour to provide a sense of cultural place and assist with wayfinding. These are interpreted into the sub-themes of ""Reflection"" - ground level; ""Refraction"" - level 1 and ""Illumination"" - level 2. Each level has a specific identifiable colour theme that creates a greater sense of adventure and experience across the open plan. These are reinforced by the use of themed tropical planting which reinforces Brisbane's sub-tropical climate.
 
DETAILS

Location
Brisbane, QLD
Architect
City Design - Brisbane City Council
07 3403 3025
Project Team
Project architect: Mathew Watt
Design architect: Joyce Law
Design architect: Sandi Kurtzman
Project manager: Brisbane City Council
Project manager: ISIS
Structural consultant: City Design - Brisbane City Council
Electrical consultant: City Design - Brisbane City Council
Mechanical consultant: GHD
Landscape consultant: City Design - Brisbane City Council
Lighting consultant: City Design and Tony Dowthwaite
Quantity consultant: Currie and Brown
Communications consultant: City Design and BCC iDivision
Builder: Baulderstone Hornibrook
Design Director: Phillip Lord
Interior Design: Crystal White
Cad Technician: Brian Hill
CAd Technican: Mark Stone
Briefing: David Pfaff
Interior Design: Rene D
Environmental Architect: Medha Gokhale
Photographer: Joyce Law
Building surveyor: Philip Chun and Associates
Entered
2007


Photographs by Joyce Law, text by City Design - Brisbane City Council

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2007040547

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects