Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   





University of the Sunshine Coast - Building H, Qld
by HASSELL Ltd

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

Conceptual framework Science Building H contributes to the exploration of the collegiate colonnade and the sub-tropical verandah through a two level interconnected colonnade of concrete column frames suspends outdoor battened rooms as entry lobbies to each of the upper level teaching laboratories. This externalisation of primary circulation brings life to the central mall, engages students with landscape and environment and optimises building efficiency. A strong sense of materiality is provided in a raw palette of concrete, timber and galvanised steel contrasting with painted/ colorbond upper level cladding systems. Southern timber battened courtyards provide privacy to the mock wards whilst a magnetic field free motion lab is constructed of recycled timber. The black box brief for teaching spaces to be private, glare free and AV friendly is liberated by extensive use of light controlled clerestory windows which animate sculpted ceilings to the large upper level labs. Public and cultural benefits The building provides a rich learning experience for university students and contributes to the dialogue on a sub-tropical architecture appropriate to an institutional context. Relationship of Built Form to Context The building assists in defining the central university mall with continuity of built form and extension of the east-west pedestrian colonnade. The roofline of the adjacent building is maintained by elevating the plant-room and colonnade roof over the 2-storey occupancy. The intersection of the north-south pedestrian link from the car park is marked at the mall with the building entry and faculty office in a 2-storey volume. The
 
 

southern portion of the precinct is preserved for a future 5-storey development. Program Resolution Sport, GIS, and nursing teaching spaces are clustered on the ground floor accessed internally from the north-south foyer to minimise external security points. The Motion lab is a southern attachment to minimise magnetic field interference. Two 96 person biology and chemistry teaching labs are located on the upper level served by a Prep Lab that connects via bridge to the existing science building to utilise its lab support facilities. Integration of Allied Disciplines An interactive and collaborative team environment engaged the consultant team through all phases of the project. Cost/ Value Outcome A challenged budget demanded an economical planning and construction solution. A simple concrete and steel frame structure with a high planning efficiency was delivered on programme and to budget. Sustainability Air-conditioned space was a university requirement for lab and computing spaces. Re-circulating fume cabinets minimise chilled water consumption, air handling and duct work sizes whilst dealing with the contaminant at source rather than discharging to atmosphere. Air-conditioning systems are unitised to enable system operation to match occupancy times of individual spaces. Response to Client and User needs Initial user requests for a combined teaching and research building were 30% beyond budget. Working closely with users a brief was resolved that delivered functional expectations by focussing all teaching activity into the new building H whilst economically converting existing sub-optimal teaching labs to research space.
 
DETAILS

Location
Sippy Downs, QLD
Architect
HASSELL Ltd
Contact address:
HASSELL Ltd
Find an Architect Profile

.Project Team
Structural consultant: Qantec McWilliam - Bob Hancock
Civil consultant: Qantec McWilliam - David Peck
Electrical consultant: Lincolne Scott - Trent Haliday
Mechanical consultant: Lincolne Scott - John Whitmore
Hydraulic consultant: Steve Paul + Partners - Tony Samorowski
Landscape consultant: HASSELL
Acoustic consultant: Bassett Consulting Engineers - Martti Warpenius
Quantity consultant: Graham Lukins Partnership - Graham Lukins
Builder: Evans Harch - Trevor Harch
Project Principal: Mark Roehrs
Project Architect - Design + Construction: Richard Hadgraft
Project Architect - Construction: Ellie Shahidi
Project Interior Designer: Amanda Shea
Project Team: BP Loh
Project Team: Giulio Vico
Project Team: Alexander Chow
Project Team: Yee Jien
Access Consultant: Eric Martin + Associates - Eric Martin
Photographer: Shannon McGrath
Entered
2007


Photographs by Shannon McGrath, text by HASSELL Ltd

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2007040540

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects