Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   
   -   Single Housing New - Wilkinson Award




Mt Minderoo House, Mittagong
by Luigi Rosselli Pty Ltd

            

IN THE ARCHITECTS WORDS

Set behind a grove of trees forming a ring around the summit of Mt Minderoo the house is hidden from the surrounding view points. A thick stone wall meanders through the trees forming finger shaped terraces projecting toward the hill side. The wall is constructed using the dark brown and ocher, weathered basalt, volcanic rock that covers the entire hill top. It becomes the demarcation between the untouched hill side, the house and its functional outdoor spaces. Alternating between a swimming pool
 
 

wall, a parapet and a house wall, it encloses the entry courtyard. The house is defined in three wings, articulated in an open fan shape. Each wing is a simple rectangle employing economical construction methods; stud walls, trussed roof and a concrete slab on ground. The roofs have been profiled to follow the aerodynamics of the site to suit the strong winds that prevail across the hill top. The orientation of the wings form a protected courtyard between the living room and the master bedroom
 
DETAILS

Location
Mittagong, NSW
Architect
Luigi Rosselli Pty Ltd
Contact address:
Luigi Rosselli Pty Ltd
Find an Architect Profile

.Project Team
Project architect: Luigi Rosselli
Structural consultant: Matthew O'Hearn, O'Hearn Consulting
Builder: Domenico Alvaro, Alvaro Bros
Photographer: Richard Glover
Other Team Members : Simon Rosewell, Corrado Palleschi
Entered
2006


Photographs by Richard Glover, text by Luigi Rosselli Pty Ltd

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=20062010

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects