Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   





CGGS Hub
by Cox Architecture

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

The first stage in the CGGS redevelopment is the 'Hub' a combination of school entry, administration, teaching spaces, and shared multifunctional foyer space. The philosophy underpinning the design of this building was to create a natural and inviting "cross roads" where students, teachers, staff and parents interact in their normal school activities. The three-level building defines a visible and formal entry to the school campus which, in contrast to the majority of existing development on the site, has been deliberately oriented to address Melbourne Avenue and screen the Performance Hall. The steep site was re-configured to
 
 

produce a more useful and accessible landscaped forecourt integrating car drop-off, clear pedestrian access ways and access for service and emergency vehicles. The steel framed building is fully double glazed and heavily insulated to minimise energy consumption. The large glazed windows to the foyer spaces are shaded with projecting wall and roof elements whilst subtle indirect roof lights allow natural light to provide day lighting to the lobby. Precast concrete elements frame the walkway and balcony facing Melbourne Avenue providing summer shade, while the use of blue granite walls integrates the building with the landscape.
 
DETAILS

Location
ACT
Architect
Cox Architecture
Contact address:
Project Team
Design architect: Graham Humphries
Design architect: Rodney Moss
Project architect: Rob Morton
Design team: Alexis Philips
Design team: Tony Rowley
Site architect: Don Gillson
Interior designer: Alex Purdon
Structural consultant: Murtagh Bond Structures Buro
Electrical consultant: John Raineri & Associates
Mechanical consultant: The Oak Group
Civil consultant: Northrop
Hydraulic consultant: Northrop
Fire consultant: Defire
Certifier: BCA Solutions
Landscape consultant: Harris Hobbs
Cost Consultant: WT Partnership
Construction Manager: Construction Control
Photographer: Ben Wrigely
Photographer: Ben Wrigely
Entered
2011


Photographs by Ben Wrigely & Ben Wrigely, text by Cox Architecture

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2011018219

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects