Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   
   -   Commendation in The Walter Burley Griffin Award for Urban Design
   -   Multiple Housing, Architecture Award



Cove Apartments
by Harry Seidler & Associates

            

IN THE ARCHITECTS WORDS

THE PODIUM The constriction of available land made it virtually impossible to plan apartments with adequate outlook, light and air, within the nine-storey base area abutting existing buildings which have to remain. The podium areas were therefore designed to accommodate function spaces, such as health club, meeting rooms and a 25 m suspended swimming pool. The areas are spatially opened vertically into each other, to share available daylight from above. The 27 m high dramatic entrance space allows glimpses up into these areas. The residential apartments are housed in a tall structure, raised above the base so as to admit daylight into the long podium which otherwise receives daylight only from the two narrow street frontages. THE TOWER To plan a tall building on a constricted area meant that the footprint was allowed by the authorities to oversail the existing Church Hall without penetrating it with supports. This necessitated parts of the tower structure to be supported on cantilevered deep beams over setback steel columns. It is expected that apartments with dramatic (even if partially limited) views toward
 
 

the harbour, have adequate size balconies. These were shaped so as to allow adequate wide space for outdoor eating with tables and chairs. These considerations resulted in the curved tower plan, which turns away from the adjacent buildings at all four corners and bulges out over the southern Church Hall (now turned into a restaurant) without penetrating it. The roof of the Hall became an outdoor recreation area for residents, connected to the tower core. THE APARTMENTS There is a variety of size in the 220 apartments; from two three-storey high units with open internal spaces and private pools on the roof, to half-floor, four and five units per level, etc. This mixture of apartments results in variegated expressions on the facades of the tower. Balconies and windows change, depending on the size of units. This variety enhances the exterior of the building even further with sunshading downturns of the balcony fronts being made of sparkling metal (recalling the metal sunshades on the adjacent large Grosvenor Place tower) contrasted by the warm coloured finish applied to the concrete structure.
 
DETAILS

Location
SYDNEY, NSW
Architect
Harry Seidler & Associates
Contact address:
Harry Seidler & Associates
Find an Architect Profile

.Project Team
Design architect: Mr Harry Seidler, Harry Seidler & Assoicates
Structural consultant: Meinhardt (NSW) Pty Ltd
Electrical consultant: Waterman AHW Consulting Engineers Pty Ltd
Mechanical consultant: Waterman AHW Consulting Engineers Pty Ltd
Hydraulic consultant: D P Consulting Pty Ltd
Lighting consultant: Harry Seidler & Assoicates
Quantity consultant: Rider Hunt Sydney Pty Ltd
Builder: Grocon Constructors Pty Ltd
Swimming Pool: Mr Alan Thomson, ThomsonKane Watercyclists
Photographer: Mr Eric Sierins, Max Dupain and Associates
Entered
2004


Photographs by Mr Eric Sierins of Max Dupain and Associates, text by Harry Seidler & Associates

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=20042066

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects