Try a new search >
   
 
      Slideshow      
   





Roxburgh Park Station, Roxburgh Park
by COX Architects and Planners

    

IN THE ARCHITECTS WORDS

Roxburgh Park Station is one of two stations built as part of the Craigieburn Rail Project. The project consists of the electrification of the rail service from Broadmeadows to Craigieburn providing connection for the expanding northern corridor to the Melbourne CBD. At a micro level the project consists of two new stations which integrate to their suburban context and architecturally provide identifiable public buildings for the community. Facilities provided as part of the station include necessary platform, shelters, rail services and other infrastructure for intermodal connection. This includes a bus interchange, car park, taxi and commuter drop off. Accessibility to all facilities was paramount in the design. The urban context of the Station is unique with the station flanked by suburban residential developments to the north and west, by commercial developments to the south and industrial facilities to the east. The station itself is at the centre of these differing land uses. The site with no road frontage is hidden in this suburban, commercial and industrial context. The context of the station provided impetus for the bold and tectonic architectural forms and language. Inspiration was drawn from artist Jeffery Smart, in particular the dislocation depicted in his paintings. In the station design similar to a Smart painting, visual cues through the use of bold colours, symmetry and repetition were employed to give the commuter awareness of their environment and context. This awareness of environment was extended through selection of materials and consideration of their materiality
 
 

properties. The translation of design concepts to built form is evident in the strong expression of the tectonic forms of the building elements, the substation, lift tower and bridge elements of the station. A bold graphic element embedded on the building façade, the ‘chevron graphic’ provides directional cues identifying the station and directing commuters. This is highlighted through use of colour further emphasising the chevrons and at night a glowing beacon which locates the station in the landscape. Experientially consideration of the material formation of the chevrons expresses the materiality of the concrete with the applied texture in the concrete recesses juxtaposing against the raw concrete. Other materials employed that define the experience of the building are detailed stainless steel structures which emphasis the interplay of light and shadow. This, part of the bridge link structure provides a formal entry colonnade to the working platforms of the station. Other material elements include timber, which commuters are able to touch and come in contact with. The consideration of materials provides a balance between the robustness required of a station building and the warmth required by a public building. The bold architectural forms enhance the commuter journey which for a project of this nature is generally driven by functional requirements. The moulding of both the functional and highly engineered infrastructural requirements provides for a public facility that will encourage patronage while still providing the necessary functional requirements of such a building.
 
DETAILS

Location
Melbourne, VIC
Architect
COX Architects and Planners
03 9650 3288
Project Team
Project architect: Troy Thirlwell
Project architect: Troy Thirlwell
Project manager: Department of Infrastructure
Structural consultant: Connell Wagner
Civil consultant: Connell Wagner
Electrical consultant: Connell Wagner
Mechanical consultant: Connell Wagner
Hydraulic consultant: Connell Wagner
Landscape consultant: Connell Wagner
Acoustic consultant: Connell Wagner
Builder: Thiess Pty Ltd
Project Director: Jonathan Gardiner
Assistant Project Architect: Geraldine Koh
Team Member: Matthew Muffert
Team Member: Soren Fisher
Team Member: Hideto Chijwa
Project Associate: Adam Hannon
Team Member: Henrik Ender
Team Member: Bernita Edwards
Team member: Toby Earle
Project Director: Jonathan Gardiner
Assistant Project Architect: Geraldine Koh
Team Member: Matthew Muffert
Team Member: Soren Fisher
Team Member: Hideto Chijwa
Project Associate: Adam Hannon
Team Member: Henrik Ender
Team Member: Bernita Edwards
Team member: Toby Earle
Photographer: DAVID YEOW
Photographer: David Yeow
Building surveyor: MCG Group
Entered
2008


Photographs by DAVID YEOW & David Yeow, text by COX Architects and Planners

Link directly to this award entry: http://dynamic.architecture.com.au/awards_search?option=showaward&entryno=2008038109

architecture.com.au is the website of The Royal Australian Institute of Architects